Wat is letselschade whiplash?

Bij letselschade whiplash, ook wel whiplash genoemd, is er een letsel aan het menselijk lichaam. De term whiplash wordt vaak gebruikt om verwondingen aan schouders, rug en nek aan te duiden die zijn veroorzaakt door een plotseling schokbeweging. Vaak denken mensen dat dit een lichtletsel is, maar dat is zeker niet altijd waar. Het kan ook langdurige effecten hebben. Een letselschade whiplash wordt vaak opgelopen bij verkeersongevallen. Het gaat meestal om een botsing bij een lage snelheid, gemiddeld vijf tot tien kilometer per uur. Een onverwachte beweging van het voertuig kan ertoe leiden dat er een schokbeweging door het lichaam van de bestuurder komt. Sommige auto-ongelukken kunnen langdurige letselschade veroorzaken. Instellingen van de auto kunnen de kans op whiplash verminderen. Als de bestuurder goed vastzit (bijvoorbeeld in de gordel ja of nee) en het hoofdsteun van de stoel goed is ingesteld is de kans al snel kleiner op veel klachten. Maar er zijn meer manieren waarop je deze letselschade kunt krijgen. Het kan ook worden opgelopen door een plotseling val of een harde klap op het hoofd. Bij deze ongelukken kan het ook voorkomen dat er een schokbeweging door het lichaam komt.

Letselschade whiplash klachten

Een ‘kleine’ autobotsing kan dus al voor vervelende gevolgen zorgen. Een botsing geeft een schok door het lichaam waardoor zachte weefsels in de nek, schouders en rug worden belast en beschadigd. De symptomen van letselschade whiplash zijn:

  • Hoofdpijn
  • Rugpijn
  • Nekpijn en stijfheid
  • Spierspasmen
  • Schouderpijn en stijfheid

Ook al lijkt het misschien dat deze klachten snel voorbij kunnen gaan, is dat zeker niet waar. Sommige mensen hebben vijf jaar na het ongeval nog steeds last van bovenstaande symptomen. Per symptoom is er een ander behandelplan. Vaak zal het slachtoffer worden doorverwezen naar de fysiotherapeut. Hij of zij zal het slachtoffer helpen met een betere houding en het masseren van de pijnlijke spieren. Het slachtoffer zal waarschijnlijk ook thuisoefeningen krijgen. Het rustig, maar regelmatig bewegen van het hoofd en de nek kunnen helpen bij het herstel. Regelmatig oefenen maar ook genoeg rusten is erg belangrijk voor optimaal herstel. Maar naast de fysiotherapeut werken tegenwoordig ook meerdere vakgebieden samen om de pijn van de letselschade whiplash te verminderen. Bijvoorbeeld de neuroloog en psycholoog worden ook ingeschakeld.

Kan ik altijd een letselschade whiplash claim indienen?

Bestuurders of passagiers die een letselschade whiplash hebben opgelopen bij een verkeersongeval, waarbij het niet hun schuld was, kunnen een claim indienen. In de meeste gevallen zal deze claim tegen de verzekeringsmaatschappij van de nalatige bestuurder zijn. Het maakt niet uit of de bestuurder of medepassagier milde of sterke klachten hebben gekregen. Een claim indienen kan altijd. Dat is goed om te weten. Echter, het is wel erg belangrijk dat het niet je eigen schuld is. Een claim indienen tegen de verzekeringsmaatschappij kan soms wel eens lastig zijn. Verzekeringsmaatschappijen hebben hier erg veel ervaring mee en deze zullen ook vaak de claim betwisten. Het is daarom erg aan te raden, wanneer iemand een claim wilt indienen, hier hulp bij te zoeken bij een vertegenwoordiger. Een vertegenwoordiger heeft hier vaak veel ervaring mee en kan het slachtoffer goed helpen. 

https://www.campsadvocatuur.nl/